Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΡΙΩΝ-ΤΩΝ ORIENTAL
αριθμός έγκρισης Πρωτοδικείου.(23-2-09)

Αρ.Πρωτ:17
23-3-2010

Πρός



 Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού{CID}

 Το Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας {ΣΙΣΧΕ}

 Τον κ. Αγγελο Μοσχονά,

 Πρόεδρο του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Αθηναίων.


1. Στα πλαίσια της ανάπτυξης των δημοσίων σχέσεων του Σωματείου μας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Εργατική Νομοθεσία το Σωματείο μας είναι ο επίσημος θεσμικός εκπρόσωπος όλων των εργαζομένων χορευτριών-των στο Oriental dance. Εκ του θεσμικού μας ρόλου εκπροσωπήσαμε όλα τα είδη των πολυπολιτισμικών χορών(χορός Oriental,χοροί Ballroom,ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και οι street dances) στην περιγραφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και στην κατοχύρωση της ειδικότητάς τους ως χορευτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Εργασίας τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδεχομένως παγκόσμια που αναγνωρίζει με επίσημο τρόπο και την καλλιτεχνική διάσταση των χορών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν μεταξύ χορευτριών/των και εργοδοτών.

Η πρόθεση του Σωματείου μας είναι να κοινοποιήσει και να επιδιώξει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ύπαρξη οδηγίας προς τα κράτη-μέλη για την περιγραφή των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των χορευτριών-τών στους πολυπολιτισμικούς χορούς.

Η απόδοση της ειδικότητας του χορευτή ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα στην εργασία, προϋποθέτει έναν κύκλο θεωρητικών μαθημάτων και έναν παράλληλο κύκλο πρακτικής εξειδίκευσης.

Νομιμοποιημένοι φορείς για την εκπόνηση εκπαιδευτικών μαθημάτων όλων των χορευτών-τριών των πολυπολιτισμικών χορών, στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι τα ΙΕΚ και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης {ΚΕΚ}

2. Λόγω του ότι η UNESCO έχει καθορίσει ως παγκόσμια ημέρα Χορού την 29η Απριλίου, ως Σωματείο κάνουμε μια πρόταση δημιουργίας μιας κορυφαίας εκδήλωσης προς τιμήν όλων των εργαζομένων χορευτριών-των που ανήκουν στην κατηγορία των πολυπολιτισμικών χορών, σε μια συγκεκριμένη ημέρα μέσα στο πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί και από άλλους φορείς ,και θα τεθεί υπο την αιγίδα . του Σωματείου εργαζομένων χορευτριών-τών Oriental , του CID, του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. και του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι τρεις πρώτοι φορείς εκπροσωπούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα τον χώρο του χορού.. Δηλαδή την πολιτιστική του διάσταση, την οποία εκπροσωπεί και προωθεί ο CID, τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των χορευτών-τριών που εκπροσωπεί το Σωματείο και τα δικαιώματα των παροχέων γνώσης που εκπροσωπεί ο Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. ,ενώ ο Δήμος Αθηναίων προωθεί την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων.

Σ’ αυτήν την εκδήλωση η οποία μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιαστούν όλα τα είδη των πολυπολιτισμικών χορών με μία ομάδα χορευτών ανά είδος.

Εάν θεωρείτε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος μια τέτοια εκδήλωση ή να παρουσιαστεί μια μικρογραφία της και αν υποθέσουμε ότι την συμφωνούμε και την υιοθετούμε σε ετήσια βάση, μπορεί να επιλεγεί μια ημέρα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η πραγματοποίησή της να λάβει χώρα στην πλατεία Κοτζιά.

Προτείνουμε να γίνει σε ανοιχτό χώρο επειδή τα πολιτιστικά δρώμενα, δημιουργούν μία γλώσσα επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες ,θρησκευτικά δόγματα, διαφορετικές κοινότητες, προσφέρονται για ανταλλαγή πολιτισμών, γνώσεων και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητας μεταξύ ανθρώπων ,φυλών και δογμάτων.

Η Αθήνα παραμένει ένα μεγάλο και ίσως το μεγαλύτερο κέντρο πολυπολιτισμικών κοινοτήτων μεταναστών , αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, όπως σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι χορευτές-τριες στους χώρους εργασίας τους. Τα πολιτισμικά δρώμενα ασφαλώς δε λύνουν εργασιακά προβλήματα, βοηθούν όμως στην άμβλυνση των αντιθέσεων.

Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος σας,





                         Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος                            Η Γεν. Γραματέας

Μάρθα Παπαδοπούλου          Μουζή Βασιλική

επικοινωνία με την Πρόεδρο του Σωματείου:
Κα Μάρθα Παπαδοπούλου τηλ: 210-8202287, 6976654427

Δεν υπάρχουν σχόλια: