Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ !

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΡΙΩΝ-ΧΟΡΕΥΤΩΝ ORIENTAL






Αρ.πρωτ:18

3-5-2010



Προς

τον κΑνδρέα.Λομβέρδο

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



Τον κ Κουτρουμάνη

Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



Τον Πρόεδρο και Γεν Γραμματέα ΓΣΕΕ



Κύριοι,

,

Όπως είναι γνωστό η άσκηση του επαγγέλματος του χορευτή-χορεύτριας εκτός θεατρικής σκηνής είναι ιδιόρρυθμη και εκ των προτέρων χρονικά περιορισμένη.

Παρέχεται υπό ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες ,με πολλούς τραυματισμούς και κακώσεις ,με την εργοδοτική αυθαιρεσία να επιβάλλει τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, αλλά και τη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας μετά από ένα όριο ηλικίας(35 ετών) που είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά από τεράστια προσπάθεια ευωδόθηκε η σύσταση του Σωματείου μας του οποίου τα μέλη είναι εργαζόμενοι κυρίως της νύχτας αλλά και εργαζόμενοι χοροδιδάσκαλοι σε σχολές χορού και μεγάλος αριθμός σε part-time μορφή..

Mέχρι πριν λίγο καιρό το κράτος αγνοούσε τόσο την ύπαρξή μας όσο και την παρεχόμενη εργασία.Mε τη συνεργασία της ΓΣΕΕ, του Υπουργείου Εργασίας και των εργοδοτών περιγράφτηκε και επισημοποιήθηκε το επάγγελμα του χορευτή-τριας «Πολυπολιτισμικών χορών» στο οποίο εντάσσονται οι κατηγορίες χορού(Oriental,Ballroom,Streetdance και Ελληνικοί παραδοσιακοί) ) τα οποία είδη μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτα ως ειδικότητες

.

Σήμερα διεκδικούμε την πρώτη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον κλάδο μας και την ασφαλιστική μας κάλυψη.

Οι μορφές εργασίας του κλάδου μας συναντώνται σε νυχτερινά κέντρα ,σε σχολές χορού και σε part-time εργασίες(πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα, κοινωνικές εκδηλώσεις ,ιδιαίτερα μαθήματα κλπ)

Σε πρώτη φάση θα επιθυμούσαμε να συμπεριλάβετε την κατηγορία των part-time εργαζομένων χορευτών μας στο μέτρο των επιταγών-κουπονιών προκειμένου να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και να μην υπάρχει και εισφοροδιαφυγή.

---Να υπαχθεί και να αναφερθεί η κατηγορία των εργαζομένων χορευτών των «Πολυπολιτισμικών χορών» στο Π.Δ 212/84 που καλύπτει και άλλα είδη καλλιτεχνών.

----Να υπάρξει τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Νόμου 1296/82.Η συγκεκριμένη παράγραφος διευκολύνει την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

---Να αναγνωριστεί ως χρόνος ασφάλισης η τελευταία 10ετία για όσες και όσους είναι μέχρι 40 ετών και η τελευταία 15ετία. για όσους είναι πάνω από 48 ετών.

---Ο χρόνος απασχόλησης να διευρύνεται υποχρεωτικά από τον χρόνο προπαρασκευής, ,δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται ο χορευτής ή η χορεύτρια για την σκηνοθετική ,κινησιολογική προετοιμασία πριν την παράσταση και που δεν πραγματοποιείται στο χώρο του εργοδότη

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν την εργασία των χορευτών Πολυπολιτισμικών χορών και προσδοκώντας την άμεση εργασιακή και ασφαλιστική μας κατοχύρωση, ζητάμε μία συνάντηση του Σωματείου μας μαζί σας και με την παρουσία εκπροσώπου της ΓΣΕΕ..

Με εκτίμηση





Για το ΔΣ









Μάρθα Παπαδοπούλου                            Βασιλική Μουζή

Πρόεδρος                                                Γεν Γραμματέας