Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ενέργειες για την πιστοποίηση του επαγγέλματός μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΕΥΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΩΝ
ORIENTAL
ΠΡΟΣ: 1. Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας
2. Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Aρ. Πρωτ:7
Ημερ:15/10/08

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωρίσουμε τη σύσταση συνδικαλιστικού σωματείου σε έναν εργασιακό χώρο όπου δυναστεύεται από τη νύχτα, τη μαύρη εργασία, την ανασφάλιστη και τη γεμάτη κινδύνους εργασία.
Είναι ένα συνδικαλιστικό σωματείο που θέλει και φιλοδοξεί να βάλει μια οριστική τάξη σε ένα αδηφάγο περιβάλλον χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και κυρίως χωρίς αναγνώριση ειδικότητας και επαγγελματικής κατοχύρωσης.
Καλύπτουμε έναν εργασιακό χώρο που είναι εκτοπισμένος από την καλλιτεχνική του διάσταση, ίσως και με ευθύνη δική μας.
Είναι ο χώρος των χορευτριών και χορευτών παραδοσιακών ανατολίτικων χορών. Γνωστός χορός είτε ως belly dance είτε ως oriental dance..
Ένας χώρος όπου υφίστανται εργασιακές σχέσεις χωρίς να καταγράφονται, με εργαζόμενους φαντάσματα, με μια οικονομία που δεν καταγράφεται αλλά είναι υπαρκτή ως μαύρη οικονομία.
Σε έναν κόσμο με πολλά αδιέξοδα, με την ανεργία και την φτώχεια να απειλεί την συνεκτικότητα της κοινωνίας μας, προσπαθούμε να οριοθετήσουμε επαγγελματικούς χώρους όπου το Κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν την θέση που τους ανήκει.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διασκέδασης καθώς και οι αντικειμενικές συνθήκες εργασίας μας ποικίλουν από εργασιακό χώρο σε αντίστοιχό του, αλλά έχουν κοινό παρανομαστή, την άγρια εκμετάλλευση, χωρίς να είναι σε θέση ο εργαζόμενος –εργαζόμενη να αντισταθεί .
Τα καταστήματα διασκέδασης δεν δείχνουν καμιά διάθεση κατανόησης ή συνεργασίας, κακοποιούν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία, προτιμούν να μας πληρώνουν χωρίς αποδείξεις μισθολογίου ή δελτία παροχής υπηρεσιών Είναι απαραίτητο. να δούμε κατάματα τα προβλήματα που δημιουργούνται στους χώρους απασχόλησης και κυρίως στα μαγαζιά της νύκτας, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ψάχνουν μια ευκαιρία να εργαστούν και να λύσουν βιοποριστικά τους προβλήματα.
Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε, ότι έχει ήδη αναπτυχθεί στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, μια σημαντική κίνηση Γαλλίδας ευρωβουλευτή, ώστε να υπάρξει οδηγία που αφορά το κοινωνικό καθεστώς των χορευτών όλων των ειδών χορού και ήδη έχει σταλεί ως επίσημο σχέδιο προς ψήφιση.

Ζητάμε από την Διοίκηση της ΓΣΕΕ να συμπεριλάβει στην πρότασή της για την πιστοποίηση νέων επαγγελμάτων προς το Υπουργείο Απασχόλησης, το επάγγελμά μας, ως χορεύτριες και χορευτές παραδοσιακών ανατολίτικων χωρών ( belly dance – oriental dance).
Επίσης ζητάμε από το Υπουργείο Απασχόλησης να συναινέσει και να εντάξει το επάγγελμά μας στα προς πιστοποίηση νέα επαγγέλματα, για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μιας και δεν αποτελούμε υποδεέστερο κοινωνικό στρώμα στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας.
Με την εκτίμηση της θετικής ανταπόκρισης
ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Κοινοποίηση: ΕΚΑ Αθήνας