Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Σχόλιο-πρόσκληση

Είναι γεγονός ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένας καινούργιος εργασιακός χώρος στον τομέα της διασκέδασης, που με την σειρά του προκαλεί και νέους επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, να επενδύουν σε χορευτικά σχήματα oriental με συνοδεία Αραβικής μουσικής.

Είναι επίσης γνωστό, ότι γύρω απο αυτό το είδος χορού, έχει αναπυχθεί μια "βιομηχανία" σχολών και σεμιναρίων διάδοσης της τεχνικής και του χορού oriental, που δεν προσφέρουν και τις καλλίτερες υπηρεσίες στο χώρο.

Στα πλαίσια της δραστηριότητας του Σωματείου μας, καλούμε όποια ή όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά και με αγάπη σ' αυτό το είδος χορού, να συνεισφέρει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, αλλά και να ταυτιστεί μαζί μας για την προστασία, ανάδειξη και αναβάθμιση του χορού αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδελφισσών χορευτριών και χορευτών oriental.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Α ν α κ ο ί ν ω σ η


Προς όλα τα μέλη, εργαζόμενες χορεύτριες και εργαζόμενους χορευτές καθώς και σε όσους απασχολούνται ερασιτεχνικά με το είδος του χορού Oriental.




Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μια δραστηριότητα συκοφάντησης του Σωματείου με διασπορά ψευδών ειδήσεων από μερίδα «συναδελφισσών» που εμφανίζονται ως ειδήμονες στους Ανατολικούς χορούς, όταν είναι γνωστό ότι:



1. στην Ελλάδα, δεν υφίσταται καμία σχολή χορού oriental που να ανταποκρίνεται σε όσα προαπαιτούμενα θεσπίζουν τα Προεδρικά διατάγματα 457/83(ΦΕΚ174/Α/28-11-1983) και οι Νόμοι 1158/81(ΦΕΚ127/Α/13-5-1981) και Ν 1348/839ΦΕΚ47/Α/14-4-1973).



2. μέχρι σήμερα το επάγγελμα του χορευτή ή της χορεύτριας Ανατολικού χορού δεν τυγχάνει καμιάς αναγνώρισης από το Κράτος.



3. μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ένα ολοκληρωμένο μαθησιακό πλαίσιο θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, που να είναι ενιαίο και καθολικό σε όλες τις «σχολές» χορού Oriental.



4. μέχρι σήμερα δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απονομής πτυχίων ή διπλωμάτων ή πιστοποίησης της ειδικότητας της χορεύτριας ή του χορευτή στο Oriental, ώστε κάποιος ή κάποια να διεκδικεί τον τίτλο του δασκάλου ή της δασκάλας χορού Oriental.



5 . η σεμιναριακή εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανένα εκπαιδευτικό σύστημα σπουδών στον χορό και δεν μπορεί να απονέμει τίτλους ή να δημιουργεί την βεβαιότητα ότι, αυτό που δηλώνει κάποιος είναι όντως πραγματικότητα.



6 . η παρακολούθηση σεμιναρίων είτε αυτά πραγματοποιούνται στην Ελλάδα είτε πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, αποτελούν υποβοηθητικά εργαλεία στην όσο δυνατόν μεγαλύτερη προσαρμογή στις τεχνοτροπίες και τεχνικές του χορού oriental, αλλά δεν αποτελούν μαθησιακή βάση.



7 . σε καμία περίπτωση το σωματείο δεν θα αναγνωρίσει ιδιότητες ή τίτλους αυτοπροσδιορισμού στο επάγγελμά μας, όσο θα εκκρεμεί η επίσημη αναγνώριση από το Κράτος της ειδικότητας της χορεύτριας και του χορευτή στους Ανατολικούς χορούς και όσο δεν έχει αναγνωριστεί ενιαίο και καθολικό σπουδαστικό βηματολόγιο, βάσει του οποίου θα πραγματοποιούνται εξετάσεις απονομής τίτλου σπουδών.




Το σωματείο προειδοποιεί, όποιον ή όποια διαδίδει πληροφορίες ή χρησιμοποιεί δημόσιες σχέσεις εναντίον του ρόλου και των στόχων του Σωματείου μας προς ίδιον όφελος, ή μπαίνει εμπόδιο με τις ενέργειές του στα εργασιακά δικαιώματα των χορευτριών και χορευτών που ο χορός αποτελεί βιοποριστικό τους επάγγελμα, θα αντιμετωπίσει τις νόμιμες κυρώσεις όπως προβλέπονται από την νομοθεσία της χώρας μας.